Skip to content

TNVAS – Mock Test – 1- Answer key

  • by

Answer Key for Mock Test – 1

1. Hormone responsible for milk ejection is
 

Answer: Oxytocin

 

2. Humidity is measured using
 

Answer: Hygrometer

 

3. The major blood group antigens are located in
 

Answer: RBC

 

4. Excessive destruction of erythrocytes is characteristic of
 

Answer: Hemolytic anemia

 

5. The Erythrocyte sedimentation rate (ESR) is very fast in
 

Answer: Horse

 

6. Enzyme which is not involved in digesting proteins?
 

Answer: Amylase

 

7. One gram of hemoglobin can carry how many ml of oxygen
 

Answer: 1.34 ml

 

8. Spirometer is used to measure
 

Answer: Respiratory volume

 

9. Which of the following sphincters is under voluntary control?
 

Answer: External anal

 

10. Ovarian bursa is present in the ovary of
 

Answer: Sow

 

11. Testicles are intraabdominal in position in
 

Answer: Elephant

 

12. Horny skin covering the dorsal border of the nostrils in Fowl is called as
 

Answer: Operculum

 

13. Alkaline mucous glands are found in the submucosa of the
 

Answer: Duodenum

 

14. The true stomach is
 

Answer: Abomasum

 

15. Impression of heart is seen in the liver of
 

Answer: Fowl

 

16. The tusks of wild pigs are
 

Answer: Canines

 

17. Aorta arises from the
 

Answer: Left ventricle

 

18. Sulcus vasculosus is for the passage of which artery
 

Answer: Middle coccygeal artery

 

19. Hardest substance in the animal body
 

Answer: Enamel

 

20. Sigmoid flexure is the characteristic feature in the penis of
 

Answer: Both (A) and (B)

 

21. Exchange of non homologous chromosome material is known as
 

Answer: Translocation

 

22. Extensive form of outbreeding is
 

Answer: species hybridization

 

23. National Dairy Research Institute is located at
 

Answer: Karnal

 

24. The point mutation that changes a codon for an amino acid into a terminator codon is called as
 

Answer: Nonsense mutation

 

25. Mule is a cross between
 

Answer: Male donkey and female horse

 

26. The breed evolved out of crossbreeding between Tharparkar Vs Holstein Friesian is
 

Answer: Karan Fries

 

27. Chromosome numbers in swamp buffalo (Bubalus bubalis) is
 

Answer: 48

 

28. Umbalacheri breed is considered to be developed by crossing _____________ with local animals of Tanjavur
 

Answer: Kangayam

 

29. Chromosome number in Turner syndrome
 

Answer: 45, XO

 

30. Crossing of inbred lines derived from different breeds is known as
 

Answer: incrossbreeding

 

31. Flehman’s reaction is not observed in
 

Answer: Boar

 

32. In Kerala Sunandini cattle breed was evolved by crossing
 

Answer: Brown Swiss with Non descript cattle

 

33. In which type of mating in poultry, the males are kept separately in a pen and females are brought for mating one after another
 

Answer: Stud mating

 

34. State Cattle Breeding farm for Sindhi breed is located at
 

Answer: Hosur (Tamilnadu)

 

35. The diploid chromosome number in chicken is
 

Answer: 78

 

36. In India, Artificial Insemination was started first at
 

Answer: Mysore

 

37. Frozen semen production bull stations in Tamilnadu government farms are located at
 

Answer: Eachenkottai, Hosur and Udhagamandalam

 

38. Wilmut et al., achieved the production of first cloned lamb from the adult somatic cells in the year
 

Answer: 1996

 

39. The quality of semen is good if methylene blue is reduced by
 

Answer: 3 -6 minutes

 

40. The term “Gene” was coined by
 

Answer: Johannsen, 1909

 

41. Probable reason for nervous signs in bovine ketosis is accumulation of
 

Answer: isopropyl alcohol

 

42. Which one of the following is indigestible in ruminants?
 

Answer: lignin

 

43. Maximum permissible level of aflatoxin in cattle feed as per BIS 2016
 

Answer: 20 ppb

 

44. The ammonical nitrogen content of very good silage is
 

Answer: less than 10%

 

45. Precursor of prostaglandin is
 

Answer: arachidonic acid

 

46. Complete development of rumen occurs at the age of
 

Answer: 6 months

 

47. Dried soft stems and leaves of cereal crops left over after separation of grain
 

Answer: Straw

 

48. Which volatile fatty acid is responsible for milk fat synthesis
 

Answer: acetate

 

49. Bile is useful in digestion of
 

Answer: fat

 

50. Which one of following has the highest amount of cholesterol (per 100gm sample)
 

Answer: fresh yolk

 

51. Posterior paralysis in pigs is due to the deficiency of
 

Answer: calcium

 

52. The minimum crude protein content in commercial dog foods should be
 

Answer: 20%

 

53. Which of the following Vitamin is called as “Animal Protein Factor”
 

Answer: vitamin B12

 

54. Fat absorption takes place with the help of
 

Answer: all the above

 

55. Pellagra is produced by the deficiency of
 

Answer: niacin

 

56. Synchronous diaphragmatic flutter (Thumps) in horses is caused by
 

Answer: hypocalcaemia

 

57. Which of the following is having highest biological value?
 

Answer: egg

 

58. Enzootic ataxia occurs due to the deficiency of
 

Answer: Copper

 

59. Mucosal Block theory related with
 

Answer: Iron absorption

 

60. Crazy chick disease caused by the deficiency of
 

Answer: Vitamin E

 

61. Female pig which has conceived for the first time is called as
 

Answer: Closed Gilt

 

62. Act of mating in case of pig
 

Answer: Coupling

 

63. The smallest piglet born in a litter is called as
 

Answer: Runt

 

64. Horn pattern of jaffrabdi buffalo
 

Answer: Drooping

 

65. Shortest sheep breed in India
 

Answer: Mandya

 

66. The act of giving birth in rabbit
 

Answer: Kindling

 

67. Permanent hardness of water is due to
 

Answer: Chlorides and sulphates of calcium and magnesium

 

68. Indubrasil is a cross between
 

Answer: Gir and Kankrej

 

69. In Philippines Buffalo is known as
 

Answer: Carabao

 

70. Piglets should be given iron injection by _______ after birth
 

Answer: 3 days

 

71. Leucaena leucocephala is a
 

Answer: Tree fodder

 

72. The Central Sheep and Wool Research Institute (CSWRI) is located at
 

Answer: Avikanagar

 

73. The rabbit breed used for fur production is
 

Answer: Angora

 

74. Gestation period of rabbits is ____________ weeks
 

Answer: 4

 

75. Among following which one is the safest source of drinking water
 

Answer: Deep well

 

76. Which one of the following term is not related to horse?
 

Answer: Gilt

 

77. This breed produce the “Premium market milk” due to golden color of milk
 

Answer: Guernsey

 

78. The chemicals used for fumigation are
 

Answer: Potassium permanganate and formaline

 

79. This practice is not comes under proper milking method and should be avoided
 

Answer: Knuckling

 

80. Central Institute for research on goat is located at
 

Answer: Makhdoom

 

81. Freshly drawn milk is
 

Answer: Acidic

 

82. The right method of milking is
 

Answer: Full hand milking

 

83. Curdling without pronounced acid production associated with milk and milk products
 

Answer: Sweet curdling

 

84. The presence of cows milk in buffalo milk is tested by
 

Answer: All the above

 

85. Following is used for the manufacture of ice cream, ghee and butter
 

Answer: Cream

 

86. Eating of horse flesh is called as ___________
 

Answer: Hippophagia

 

87. The father of white revolution in India
 

Answer: Verghese Kurien

 

88. Starch adulteration in milk can be detected by
 

Answer: Iodine test

 

89. Standardized milk should have FAT and SNF percentage as per FSSAI
 

Answer: 4.5 and 8.5%

 

90. The presence of buffalo milk in cow milk is tested by
 

Answer: Hansa test

 

91. Rasagolla is prepared from
 

Answer: Channa

 

92. Bacteria convert lactose into lactic acid in milk
 

Answer: Lactococcus Lactis Subsp. Cremoris

 

93. The stabilizer used in ice cream preparation is
 

Answer: Gelatin

 

94. Monosodium glutamate is used to enhance
 

Answer: Flavour

 

95. Which one yields highest dressing percentage
 

Answer: Pig

 

96. Following is not included in the poultry giblets
 

Answer: lung

 

97. Animal with ___________ should be slaughtered under emergency slaughter
 

Answer: Lumbar fracture

 

98. The recommended light intensity at work rooms in an abattoir is
 

Answer: 20 foot candles

 

99. The fat content is highest in milk of
 

Answer: Buffaloes

 

100. Self-carbonated milk beverage is called as
 

Answer: Kefir

 

101. The term vaccine was coined by
 

Answer: E. Jenner

 

102. Pseudo Rabies is caused by
 

Answer: Herpes virus.

 

103. Bovine ephemeral fever virus belongs to the family
 

Answer: Rhabdoviridae

 

104. Blue Tongue in sheep is caused by
 

Answer: Orbi virus

 

105. Which one of the antibody is called as secretory antibody
 

Answer: IgA

 

106. Shape of the Rabies virus is
 

Answer: Bullet

 

107. “Stormont test” is employed for diagnosis of
 

Answer: Tuberclosis

 

108. Johne’s disease is caused by
 

Answer: Mycobacterium avium ssp paratuberculosis

 

109. Duck viral hepatitis is caused by
 

Answer: Picorna virus

 

110. Avian influenza is caused by
 

Answer: Orthomyxovirus

 

111. Dysgonic species of Mycobacterium is
 

Answer: M.bovis

 

112. Kennel cough in dog is caused by
 

Answer: Bordetella bronchiseptica

 

113. Mareks disease in chicken is caused by
 

Answer: Herpes virus

 

114. Pathogenic Staphylococci responsible for mastitis in dairy animal is
 

Answer: Staphylococcus aureus

 

115. Which one of the following puppy having low immunity against Parvo viral enteritis leading to high risk
 

Answer: Doberman

 

116. Which virus has single strand DNA as its genome
 

Answer: Circoviridae

 

117. Swollen head syndrome in poultry is caused by
 

Answer: both (a) and (b)

 

118. Virus which have a distinctive “Wheel like appearance”
 

Answer: Rota Virus

 

119. Young neonates are highly susceptible to E.coli infection because
 

Answer: They have receptors for K88

 

120. Contagious equine metritis is caused by
 

Answer: Taylorella equigenitalis

 

121. The suture pattern used for intestinal anastomosis is
 

Answer: Gambee suture

 

122. Collection of blood between the ear cartilage and skin of the dog is
 

Answer: Aural hemotoma

 

123. Which suture material is used to repair hernias or reinforce traumatized or devitalized tissues
 

Answer: Surgical mesh

 

124. Wounds produced by friction is called as
 

Answer: Abrasions

 

125. A closed wound which is produced by blunt objects results in damage to subcutaneous tissues without break in continuity of the skin surface is
 

Answer: Contusion

 

126. Ventral diverticulum of eustachian tube in equines is
 

Answer: Guttural pouch

 

127. ABC program stands for
 

Answer: Animal Birth Control

 

128. The nerve block given for motorparalysis of eyelid is
 

Answer: Auriculopalpebral nerve block

 

129. Organic non absorbable suture material
 

Answer: Silk

 

130. The best anesthetic drug of choice for performing caesarean section in bitches is
 

Answer: Propofol

 

131. Butterfly cast is used in the treatment of
 

Answer: Hip dislocation

 

132. Common site for obstructive uroliths in bullock is
 

Answer: sigmoid flexure

 

133. Surgical procedure done to arrive at a diagnosis or confirmation of a disease
 

Answer: Explorative surgery

 

134. Oozing of inflammatory exudates at coronary band in horse hoof is known as
 

Answer: Quittor

 

135. Last stage of wound healing is
 

Answer: Wound contraction

 

136. Inflammation of the iris and the ciliary body is called as
 

Answer: Iridocyclitis

 

137. Which of the animal is having binocular vision
 

Answer: Dog

 

138. The image produced by bone on the ultrasound machine monitor will be
 

Answer: hyper-ehoic

 

139. Ranula is a
 

Answer: Retention cyst

 

140. Gluteraldehyde is used for sterilization of
 

Answer: all of the above

 

141. The largest nematode of domestic animal is
 

Answer: Dioctophyma renale

 

142. The causative agent of Dum dum fever is
 

Answer: Leishmania donovani

 

143. Lithium antimony thiomalate is a drug used to treat
 

Answer: Both A and C

 

144. Steatorrhea is a common clinical manifestation in
 

Answer: giardiasis

 

145. Hepatotracheal migration is seen in
 

Answer: T. canis

 

146. Which bacterium is predisposed by Fasiola hepatica infestation
 

Answer: Clostridium spp.

 

147. The head of the tape worm is called
 

Answer: scolex

 

148. Crisis phenomenon in dogs is observed due to infection with
 

Answer: Ancylostoma caninum

 

149. Which of the following is a diagnostic feature of Canine Ehrlichiosis
 

Answer: thrombocytopenia

 

150. The commonest infective stage of larvae to host in nematode life cycle is
 

Answer: L3

 

151. Radial stage is absent in the life cycle of
 

Answer: Both a and b

 

152. Metacercaria is the infective stage of all trematodes except
 

Answer: Schistosomatidae

 

153. Infective larva develops within the egg of
 

Answer: Ascaris Suum

 

154. Dirofilaria immitis is transmitted by
 

Answer: Mosquitoes

 

155. Antibiotic effective against anaplasmosis is
 

Answer: oxytetracycline

 

156. Transovarian transmission is commonly noticed in
 

Answer: Babesia

 

157. Most common type of anaemia recorded in Diphyllobothriasis is
 

Answer: pernicious anemia

 

158. The causative agent of Equine protozoal meningoencephalitis
 

Answer: Sarcocystis neurona

 

159. Simulium spp acts as vector for
 

Answer: Leucocytozoon spp

 

160. Haemoprotozoan parasites are commonly stained using
 

Answer: Geimsas stain

 

161. Metaplasia of the epithelium is caused by the deficiency of
 

Answer: Vitamin A

 

162. In IBR infection, the abortion most commonly occur during
 

Answer: Second trimester

 

163. “Stellate scars” are the characteristic lesions noticed in
 

Answer: Nasal glanders

 

164. The neurological signs in tetanus are produced by
 

Answer: Tetanospasmin

 

165. Egg shell pimpling is seen with
 

Answer: hypervitaminosis A

 

166. Prolapse of 3rd eyelid condition is common in which disease
 

Answer: Tetanus

 

167. Air emboli seen in
 

Answer: Caissons disease

 

168. Sago spleen is seen in
 

Answer: Amyloidosis

 

169. Feather follicles are the most important source of infection in
 

Answer: Mareks Disease

 

170. Wooden tongue is the other name for
 

Answer: Actinobacillosis

 

171. The term antibiotic was first used by
 

Answer: Selman Waksman

 

172. Sulphur granules in yellowish pus is seen in
 

Answer: Actinomycosis

 

173. Inflammation of lymph node is called as
 

Answer: (B) Lymphadenitis

 

174. Bronze discolouration of Liver in poultry is caused by
 

Answer: Fowl typhoid

 

175. Intranuclear inclusion bodies are seen in
 

Answer: Adeno virus infection

 

176. Father of cellular pathology is
 

Answer: Rudolf Virchow

 

177. Bleeding from the oviduct is designated as
 

Answer: Hemosalpinx

 

178. Double spiny penis is present in
 

Answer: Snakes

 

179. Monoesterus animals are those having estrous cycle
 

Answer: One per year – eg. Wild animals

 

180. Wildlife (protection) act was formulated in the year
 

Answer: 1972

 

181. Monoesterus animals are those having estrous cycle
 

Answer: One per year – eg. Wild animals

 

182. Non ruminant roughage grazer is
 

Answer: Zebra

 

183. The day of vaccination against Marek’s disease
 

Answer: First day

 

184. Brooder pneumonia in poultry is caused by
 

Answer: Aspergillus fumigatus

 

185. In poultry, true stomach is
 

Answer: Proventriculus

 

186. Study of birds which are not classed as poultry is known as
 

Answer: Ornithology

 

187. The anti-nutritional factor present in the egg albumen
 

Answer: Avidin

 

188. Egg albumen is formed in the
 

Answer: magnum

 

189. The end product of protein metabolism in poultry is mainly
 

Answer: Uric acid

 

190. The major phospholipid of egg is
 

Answer: Lecithin

 

191. EDS ‘76 is caused by
 

Answer: Adenovirus

 

192. In which part of the cloaca in birds, bursa of fabricus opens?
 

Answer: Proctodeum

 

193. Photosensitization is exhibited by
 

Answer: Doxycycline

 

194. Grey baby syndrome is caused by
 

Answer: Chloramphenicol

 

195. Study of sources of drug is called
 

Answer: Pharmacognosy

 

196. The following aminoglycoside is relatively resistant to bacterial inactivating enzymes
 

Answer: Amikacin

 

197. The drug of choice for TVT is
 

Answer: Vincristine

 

198. Key village unit covers an area comprising about
 

Answer: 1000 breedable cows and buffaloes

 

199. ‘Operation Flood’ scheme was operated by
 

Answer: NDDB, Anand

 

200. Project Directorate on Poultry (PDP) is located at
 

Answer: Hyderabad

 

Comments and Discussion
error: Access denied!